Kelebihan Minyak Bunga Kemboja, Minyak Esensial dengan Wangian yang Menenangkan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Bunga frangipani dicirikan oleh warna terang dengan aroma yang kuat. Namun, keunikannya tidak berhenti di situ. Bunga Frangipani juga sering diproses menjadi minyak pati dengan pelbagai manfaat kesihatan. Lihat maklumat berikut untuk mengetahui pelbagai faedah ini.

Khasiat minyak bunga frangipani

Bunga frangipani adalah tanaman yang banyak terdapat di Amerika Tengah, Mexico, Kepulauan Caribbean, dan kawasan tropika lain termasuk Indonesia. Tumbuhan ini dikenali secara global sebagai frangipani , sementara nama saintifiknya Plumeria .

Walaupun tidak sepopuler minyak pati lain, berikut adalah beberapa faedah yang dipercayai terdapat pada minyak bunga frangipani.

1. Melegakan kesakitan semasa bersalin

Kesakitan semasa melahirkan biasanya melegakan dengan mengambil ubat. Sebenarnya, urut dengan minyak pati boleh menjadi kaedah alternatif untuk menghilangkan rasa sakit. Ini dibuktikan dengan kajian di Jurnal Antarabangsa Urut Terapi & Kerja Badan .

Wanita yang melahirkan dalam kajian pada mulanya mengalami kesakitan dengan keparahan 7-9 (sakit teruk). Setelah diurut dengan minyak bunga frangipani, lebih dari separuh mengalami pengurangan kesakitan hingga skala 4-6 (sakit sederhana).

2. Membantu proses penghantaran yang lancar

Kelebihan minyak bunga frangipani untuk ibu bersalin bukan sahaja dapat menghilangkan rasa sakit. Kajian yang sama juga mendapati bahawa minyak pati ini mempunyai aroma khas yang dapat mengurangkan tingkah laku agresif dan melegakan keletihan fizikal dan mental.

Wanita yang mendapat urutan menggunakan minyak bunga frangipani cenderung lebih tenang ketika menghadapi proses persalinan. Akibatnya, tenaga kerja berjalan lancar sehingga mereka tidak perlu menghadapi tenaga kerja lebih lama yang lebih berisiko.

3. Meringankan tekanan dan memberi rasa relaks

Apabila anda menyedut aroma minyak frangipani, sebatian geraniol, citronellol, dan linalool di dalamnya akan mengikat reseptor hidung. Isyarat ini kemudian dihantar ke hipotalamus di otak untuk menghilangkan tekanan.

Anda juga boleh mendapatkan faedah ini dengan menggunakan minyak bunga frangipani terus ke kulit. Sebatian di dalamnya akan mengikat steroid, kemudian mencetuskan pengeluaran hormon enkephalins dan endorfin yang memberikan rasa relaks dan mengurangkan kegelisahan.

4. Menjaga kesihatan dan kecantikan kulit

Minyak bunga Frangipani adalah astringen semula jadi untuk kulit. Dalam produk penjagaan kulit dan kosmetik, astringen adalah bahan yang dapat membersihkan dan melembapkan kulit, mengetatkan liang, mengurangkan radang, dan mengurangkan minyak berlebihan.

Sebilangan besar astringen dalam produk komersial biasanya mengandungi alkohol sehingga tidak sesuai untuk jenis kulit tertentu. Dengan menggunakan minyak bunga frangipani, anda boleh mendapatkan sifat astringen tanpa perlu risau tentang kesan sampingannya.

5. Sumber antioksidan

Sumber: Hidup Kesihatan

Manfaat lain dari minyak bunga frangipani adalah sumber antioksidan untuk tubuh anda. Sebilangan sebatian antioksidan yang terdapat dalam minyak pati ini termasuk flavonoid, alkaloid, dan tanin.

Fungsi utama ketiganya adalah untuk melindungi sel-sel tubuh anda dari radikal bebas. Oleh itu, sel-sel tubuh dilindungi dari risiko mutasi, keradangan, kerosakan, hingga pembentukan tumor dan barah.

Minyak bunga Frangipani mempunyai faedah yang sangat pelbagai. Malangnya, minyak pati ini masih jarang digunakan. Agar anda dapat memperoleh pelbagai faedah ini, cubalah menjadikan minyak bunga frangipani sebagai pilihan minyak urut atau aromaterapi.